Kulinarna promocja regionu

Mlekiem i miodem, czyli jak zwabić turystów na Lubelszczyznę

Tak wygląda prawdziwy ludwiński chleb … Więcej »

W jury zasiedli - przewodniczący Piotr Bikont oraz Robert Makłowicz, Jadwiga Tatara, Janusz Kawałko, Mariusz Deckert, Andrzej Malinowski, Andrzej Mielcarek, Jerzy Rogalski, Ks. Tomasz Lewniewski, Waldemar Sulisz i Jan Babczyszyn. W rywalizacji Szkół Gastronomicznych I miejsce za „Gęś z Korony” otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. II miejsce Zespół Szkół im. M. Sempołowskiej w Puławach, a trzecie Zespół Szkół Nr. 1 im. C.K. Norwida ze Świdnika. Jury wyróżniło również Nagrodą Honorową „Pieczeń wieprzową duszoną na czerwonym winie”, przygotowaną przez Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Tomaszowie Lubelskim. W kategorii Restauracje, które zgłosiły się do konkursu „Gotowania na żywo”, jury wyróżniło „Zrazy z Dzika”, restauracji Ulice Miasta z Lublina. Natomiast Honorowe wyróżnienie przyznano Restauracji „U Elizy” z Piask.

Cała lista licencjonowanych produktów tradycyjnych z Lubelszczyzny jest dostępna na stronach www.minrol.gov.pl.

Zgłębiającym kulturę stołu ku poczytaniu - wydawnictwa

Smutną stroną festiwali jest to, że....trwają zaledwie kilka dni. A gdzie można próbować tych specjałów na co dzień? Swój przewodnik po „Szlaku Smaków” w ramach projektu „Sztuka Odpoczynku” ma Lokalna Organizacja Turystyczna „Kraina Lessowych Wąwozów”. Książeczka jest efektem szkolenia pn. Dziedzictwo Kulinarne Krainy Lessowych Wąwozów, w którym uczestniczyli właściciele gospodarstw agroturystycznych, restauratorzy i pszczelarze. Celem warsztatów było ustalenie listy potraw stanowiących dziedzictwo regionu. Firmy uczestniczące w projekcie zobowiązały się do włączenia do swego menu regionalnych dań, eksponując je w karcie jadłospisu. Na „Szlaku Smaków” są punkty gastronomiczne, oznaczone specjalnym logo, informującym o tym, że właśnie tu można spróbować regionalnych, tradycyjnych dań. Oprócz mapy i adresów miejsc, w których serwuje się kuchnię „lessowych wąwozów”, w przewodniku znalazło się miejsce na informacje promujące walory przyrodniczo-kulturowe tego regionu. Bo przecież - i tu zgadzam się z autorami przewodnika - o naszej kulturze świadczy także kultura stołu.

Gdyby czytelnik, zafascynowany powiślańską kuchnią chciał poeksperymentować z przepisami w domowym zaciszu, to warto skierować się do puławskiego Starostwa Powiatowego, w którym wznowiono książkę kucharską, zawierającą przepisy regionalne. Wydawnictwo ukazało się po raz pierwszy w ubiegłym roku i było rozdawane bezpłatnie podczas dużych imprez w regionie puławskim. Książka cieszyła się ogromną popularnością - stąd pomysł dodruku i uzupełnienia pozycji o praktyczne informacje, promujące nie tylko smaczne potrawy, ale także sam wypoczynek na Powiślu. Jeśli więc chcą Państwo nie tylko podziwiać, ale również skosztować puławskich „bocianów”, nie pozostaje nic innego, jak wizyta w województwie lubelskim.

Dodaj jako zakładke w Google Dodaj jako zakładke w Ms Live Dodaj jako zakładke w Wykop Dodaj jako zakładke w Gwar Dodaj jako zakładke w Digg Dodaj jako zakładke w Delicious Dodaj jako zakładke w Reddit