Gastronomia

Gastronomia / Piotr Dominik. – Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. – 346 s. : il. ; 24 cm. Podręcznik akademicki. Bibliogr. s. 331-341, netogr. s. 343-344, wykaz aktów prawnych s. 341-343. ISBN 978-83-62644-18-6. ISBN 978-83-62644-19-3 (e-book)
● Spis treści
Książka stanowi kompendium wiedzy o usługach gastronomicznych świadczonych w ogólnodostępnej bazie żywieniowej. Pozycja wydawnicza polecana jako podręcznik akademicki wspomagający treści prezentowane na specjalnościach gastronomia i hotelarstwo ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów poświęconych gastronomii i organizacji usług gastronomicznych.
Publikacja adresowana także do osób prowadzących działalność gastronomiczną, chcących usystematyzować wiedzę praktyczną w tej dziedzinie.
W opracowaniu omówiono m.in. następujące zagadnienia:
● formy usług gastronomicznych i ich organizacja;
● zasady formowania zakładu gastronomicznego z uwzględnieniem jego funkcjonalności i bezpiecznej produkcji żywności;
● podstawy prawne obowiązujące w branży gastronomicznej;
● procedury niezbędne do założenia i uruchomienia działalności gastronomicznej;
● zagrożenia mogące wystąpić podczas prowadzenia działalności gastronomicznej, a także sposoby i systemy gwarantujące bezpieczną produkcję gastronomiczną;
● dobór pracowników gastronomii i cechy, jakimi powinni się oni odznaczać;
● procedury i wymagania dotyczące unormowania działalności gastronomicznej;
● proces produkcji gastronomicznej;
● elementy obsługi konsumenta.
Zamówienia realizuje Zakład Wydawniczy DrukTur, ul. Wolska 43, 01-201 Warszawa, poniedziałek-piątek 8.00–16.00, tel. 22 321 85 47, faks: 22 321 85 14, emailŁ wydawnictwo@druktur.pl
Źródło: Almamer, Szkoła Wyższa, data dostępu 17.10.2013