Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność

Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność / pod red. pod red. Nauk. Zbigniewa J. Dolatowskiego i Danuty Kołożyn-Krajewskiej. Częstochowa, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki, 2009, – 502 s.; ISBN 978-83-923668-5-0
Monografia jest pokłosiem konferencji „Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność”, która odbyła się w Częstochowie 25 i 26 czerwca 2009 roku. W części pierwszej, zatytułowanej „Turystyka a rozwój regionu”, ukazały się 22 artykuły, w części drugiej monografii („Żywność w rozwoju regionów”) zamieszczono 18 artykułów. Recenzentami byli: dr hab. inż. Piotr Palich prof. AM - Akademia Morska w Gdyni oraz prof. dr hab. Edward Pospiech - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Głównym celem Konferencji było przedyskutowanie problemów związanych z możliwością wykorzystania produktów tradycyjnych w turystyce regionalnej. Organizatorzy mieli nadzieję, że prezentacja wyników badań umożliwi nawiązanie współpracy między jednostkami badawczymi i producentami Żywności w celu popularyzowania i promocji polskich produktów tradycyjnych jako ważnego elementu rozwoju regionów turystycznych w Polsce. Dodatkowym atutem uczestnictwa był, odbywający się w Częstochowie od 26 do 28 czerwca 2009 roku Festiwal Sztuki Kulinarnej – Aleja Dobrego Smaku, podczas którego uczestnicy Konferencji mogli ocenić wiele regionalnych produktów tradycyjnych.
Zostało nam jeszcze kilkanaście sztuk, które możemy sprzedać. Koszt 1 egz. ustalono na 79,00 zł + koszty przesyłki, jak będzie duże zainteresowanie zrobimy dodruk.
Zamówienia można przesyłać na adresem : Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, ul. Ogrodowa 43/45, 42-200 Częstochowa; tel. 034 324-15-17 w 45 - Biblioteka - Barbara Andrzejewska, email: biblioteka@wshit.edu.pl. Fakturę wystawi Spółka "Oświatowiec", po podaniu nazwy płatnika, NIP-u, adresu...
Źródło : Barbara Andrzejewska, korespondencja nadesłana 1 lipca 2009 roku