Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji

Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji. Red. nauk. Ewa Czarniecka-Skubina, Dorota Nowak, Jolanta Mogiła-Lisowska. Warszawa: Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie, 2011,– 313 s.; ISBN 978-83-922173-7-4
Spis treści
Wprowadzenie
Część 1: Aspekty prozdrowotne żywności i żywienia
1. Oferta prozdrowotna w gastronomii na przykładzie rynku warszawskiego / Ewa Czarniecka-Skubina, Piotr Rzeźnicki
2. Znaczenie produktów o obniżonej kaloryczności w żywieniu współczesnego człowieka / Dorota Nowak, Michał Piotrowski
3. Możliwości wykorzystania filozofii wellness do propagowania idei racjonalnego żywienia / Dorota Nowak, Monika Bąk
4. Rola ziemniaka w żywieniu, turystyce i rekreacji / Dariusz Andrejko, Ewa Czarniecka-Skubina, Beata Dutkowska, Marian Panasiewicz
5. Wykorzystanie ziemniaków w przemyśle spożywczym i gastronomii – Dariusz M. Stasiak
Część 2: Bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji
1. Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego oraz wartości odżywczej dań mięsnych serwowanych w jednej z lubelskich restauracji o charakterze ludowym – Agnieszka Latoch
2. Weryfikacja dobrych praktyk i systemu HACCP w kuchni sanatorium / Joanna Trafiałek, Danuta Kołożyn-Krajewska
3. Dobre praktyki żywienia w gospodarstwach agroturystycznych / Jan Krupa, Beata Dec
4. Bezpieczeństwo usług gastronomicznych na przykładzie wybranego zakładu gastronomii systemowej / Elżbieta Rosiak, Wioleta Łosiewska
5. Analiza ergonomii stanowisk pracy na terenie kuchni oraz na zapleczu sal wielofunkcyjnych warszawskich hoteli reprezentacyjnych / Wiesława Grzesińska, Martyna Latos
Część 3. Gastronomia jako miejsce rekreacji
1. Nowe trendy na rynku usług gastronomicznych na przykładzie gastronomii indywidualnej w Warszawie / Natalia Zdun, Ewa Czarniecka-Skubina
Zamówienia realizuje Elżbieta Rosikiewicz, Dział Promocji i Informacji Prasowej Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki, ul. Chodakowska 50, 03-816 Warszawa, tel. 22 256 88 56, email: e.rosikiewicz@wshgit.edu.pl
Źródło: Elżbieta Rosikiewicz, korespondencja nadesłana 19.11.2011