Zasługuje na sto gwiazdek
Hotel Grand Sal
Goście chwalą go za elegancję i miłą obsługę, z pełnym uznaniem wyrażają się o menu. Twierdzą stanowczo, że Grand Sal jest jednym z najlepszych hoteli w kraju i zasługuje nie na cztery gwiazdki, lecz sto.
Kameralny Hotel Grand Sal powstał w sąsiedztwie turystycznego szybu Daniłowicza, w zrekonstruowanym budynku dawnych Łazienek Salinarnych. Obiekt z przełomu XIX/XX wieku został pieczołowicie odtworzony na podstawie materiałów archiwalnych oraz zgodnie z zaleceniami konserwatorskimi. Pełne dyskretnej elegancji wnętrza wyposażono w detale wskazujące na związek hotelu z kopalnią, m.in. obrazy z podziemnymi pejzażami czy zdobiącą recepcję reprodukcję siedemnastowiecznych sztychów Wilhelma Hondiusa.
Goście hotelu cenią sobie ciepłą atmosferę, fachowy personel. Bardzo często deklarują powrót do Grand Sal, pewni, że nigdzie indziej nie zostaną potraktowani z równą serdecznością. Hotel odwiedzili m.in.: Magda Gessler, Adam Gessler, Bogusław Kaczyński, Andrzej Gołota, Jacek Cygan, Grzegorz Miśtal, Agata Konarska, Waldemar Malicki, Krzysztof Hołowczyc, Aleksiej Jagudin, Rita Cosby.
Restauracja Grand Sal proponuje autorskie dania szefa kuchni, specjały regionalne oraz europejskie. Potrawy przyprawione najczystszą wielicką solą smakują wyśmienicie i usatysfakcjonują najbardziej wyrafinowane podniebienia, czego najlepszym dowodem są nagrody dla wielickich kucharzy (m.in. I miejsce w konkursie Primerba Cup 2011). Menu restauracji zawiera bogaty wybór potraw: zimnych i gorących przystawek, zup, dań z mięsa i ryb, deserów. W sezonie wybornymi smakami można rozkoszować się na tarasie z widokiem na zabytkowy Park św. Kingi.
Warto zaplanować dłuższy pobyt w Grand Sal. Można w nim znakomicie wypocząć. Obiekt dysponuje m.in. jacuzzi oraz salą fitness. Hotel jest również znakomitym miejscem na zorganizowanie konferencji, szkolenia, przyjęcia, rodzinnego spotkania. Grand Sal uhonorowano nagrodą ODYS 2010, przyznano mu też tytuł „Hotelu przyjaznego rodzinie”.