Koniec października na słodko
Pomysłów na spędzenie ostatniego weekendu października jest wiele, a jednym z bardziej interesujących propozycji jest wizyta w Toruniu i zwiedzenie a także czeladnicze przeszkolenie piekarskie w Żywym Muzeum Piernika obchodzące w tym roku 10-lecie istnienia. Do udziału w tym wydarzeniu zachęca Polska Organizacja Turystyczna w ramach akcji „Polecamy na weekend”.
W tym muzeum nie ma gablot i ekspozycji. Zwiedzający biorą udział w interaktywnym pokazie tradycyjnego procesu wyrobu pierników, i nie kończy się na pokazie. mogą nabyć pod okiem mistrza piekarniczego umiejętności wypieku ciasta piernikowego, doprawić według własnego uznania i zabrać ze sobą tę własnoręcznie wypieczoną pamiątkę od wieków symbolizującą Toruń. W atmosferę piernikarni z XVI wieku, nazywanego złotym wiekiem dziejów Polski, pomaga wczuć się aranżacja pomieszczeń zabytkowego spichlerza przy ulicy Rabiańskiej 9, legendy i opowieści o pierniku i dziejach miasta. Renoma toruńskich pierników i ich eksportowe powodzenie przypada na epokę baroku, lecz początki wypieku datują się na wiek XIV, a nawet wcześniej. Tradycję wypieku korzennych ciastek zapoczątkowali w Toruniu pierwsi niemieccy osadnicy. Rejon doskonale nadawał się do powstania i doskonalenia zawodu piernikarza. Toruń, położony na szlaku handlowym z Lwowa do Gdańska, posiadał spory wybór korzennych przypraw, żyzne ziemie Kujaw dostarczały dobrej mąki, a bartnicy miodów. Sposób w jaki muzeum działa jedna mu niezwykłą popularność. W ubiegłym roku odwiedziło je ponad 115 tys. turystów. Pierniki wyrabiane w muzeum zgodnie z starymi recepturami, nie zawierają konserwantów i ulepszaczy smaku. Skosztować i zakupić można pierniki tradycyjne, delikatne i miękkie; pierniki z czekoladą nadziewane różaną marmoladą; kawusie nasączone wódką, polane lukrem kawowym, czekoladą i obsypana migdałami; dżentelmeńskie z podwójną porcja czarnego pieprzu pasujące jako przekąski do alkoholu; tradycyjne kostki krojone z wielkiego piernika z czekoladą bakaliami i żurawiną.
Muzeum czynne jest codziennie od 10.00 do 18.00. Bilety na pokazy najwygodniej rezerwować w systemie internetowym na stronie muzeum. Średni czas trwania pokazu trwa ponad godzinę. Cena biletów normalnych wynosi 14 złotych, dzieci nie płacą.