Kulinaria czasów mickiewiczowskiego „Pana Tadeusza”
Na niedzielę, 1 lipca, czekają mazowieccy wielbiciele lokalnej kuchni. Po raz piąty organizowany jest Międzynarodowy Turniej Smaków, największa impreza kulinarna na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego i jedna z największych imprez tego typu na Mazowszu.
Do tej pory impreza gościła u podnóża Zamku w Liwie, ale z powodu budowy Parku Kulturowo-Historycznego i prac z tym związanych, w tym roku odbędzie się wyjątkowo na Rynku Mariackim w Węgrowie.
Smaki Mazowsza, Podlasia, kuchni tatarskiej i Wileńszczyzny
Oddalone niespełna 75 kilometrów na wschód od Warszawy miasto, słynie z lustra pochodzącego z II połowy XVI w. potocznie zwanego „Lustrem Twardowskiego”, które jak głosi legenda przepowiedziało Napoleonowi Bonaparte klęskę wyprawy moskiewskiej, a znajduje się w zakrystii Bazyliki Mniejszej pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - najstarszym budynku w mieście. Wnętrze kościoła zdobią między innymi unikalne freski pędzla Michała Anioła Palloniego. Na uwagę zasługuje też szlak wielokulturowy, który prowadzi do Cmentarza Ewangelickiego kryjącego nagrobki Szkotów z przełomu XVII/ XVIII w. oraz Zespół Poreformacki, z klasztornymi kryptami.
W czasie tego swoistego święta sztuki kulinarnej, w jednym miejscu będzie można poznać smaki Mazowsza, Podlasia, kuchni tatarskiej oraz specjały z Wileńszczyzny. Niewątpliwą zaletą imprezy jest także możliwość zakupienia bezpośrednio od wystawców dań kuchni regionalnej i produktów ekologicznych znajdujących się na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego, a także liczne degustacje. Na stoiskach wystawcy będą serwować regionalne przysmaki: sery, wędliny, przyprawy, konfitury, sękacze, pierekaczewnik i inne przysmaki charakterystyczne dla regionów Wschodniego Mazowsza i Podlasia.
Najsmaczniejsza potrawa ze Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego
Najważniejszą częścią imprezy są konkursy kulinarne: „O Kielich Wojciecha Wielądko” na najsmaczniejszą potrawę ze Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego oraz na „Gościniec z podróży”, czyli kulinarną pamiątkę z podróży szlakiem WGL. Jury, składające się z profesjonalistów, któremu przewodniczy Królowa Pierogów – Podlasianka, Joanna Jakubiuk oceniając potrawy będzie zwracało uwagę na to, w jakim stopniu nawiązują one do tradycji regionu, jaki reprezentują.
Tematem przewodnim tegorocznej imprezy będzie „Pan Tadeusz”. Dodatkową atrakcją są zaplanowane warsztaty i pokazy kulinarne nawiązujące do wydarzeń i postaci przedstawionych w epopei narodowej. Podczas imprezy przeniesiemy się w czasie „do tych pól malowanych zbożem rozmaitem”. Damy i rycerzy z zamku w Liwie. Będziemy mogli wziąć udział w warsztatach „Plecenia wianków z Zosią” z polnych ziół i kwiatów, a także posłuchamy prelekcji o sposobach parzenia kawy i jej historii,bo jak pisał Mickiewicz Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju.
Kolejne atrakcje czekają na zwiedzających w czasie konferencji pn.: „Historia kuchni na szlaku WGL”. Podczas konferencji znani prelegenci: Adam Jaszczołt oraz Mirosław Roguski opowiedzą o postaci szlachcica Wojciecha Wielądko, który przyszedł na świat we wsi Wielądki oraz odkryją tajemnice kuchni Marcjanny Oborskiej – starościny liwskiej, której przepisy na wybrane specjały można przygotowywać w naszej kuchni. A jak tego dokonać pokaże i opowie Małgorzata Buttitta – dziennikarka kulinarna, antropolog kultury, promotorka kultywowania dziedzictwa kulinarnego. W czasie konferencji poznamy także dawne receptury w najnowszych wydaniach oraz ostatnie odkrycia kulinarne ze szlaku WGL.
Szczególnym wydarzeniem w czasie tegorocznego Turnieju Smaków będzie też całodzienny pokaz kuchni staropolskiej połączony z degustacją prowadzony przez Muzeum Króla Jana III w Wilanowie. Będzie też okazja do zakupienia wydawnictw muzealnych dotyczących kuchni staropolskiej.
Dawne receptury kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Dodatkową atrakcją będą liczne warsztaty. Poznamy miedzy innymi dania i desery, które jadano w domu Marszałka Piłsudskiego, o których opowie „Cukiernia Babeczki” z Sulejówka, która również poprowadzi warsztaty dekorowania pierników dla dzieci oraz degustacje. Na rynku zaprezentują się również artyści – malarze, rzeźbiarze oraz twórcy rękodzieła. Najmłodszych zapewne zainteresuje pokaz robienia motanek – dawnych lalek oraz prezentacja sztuki walk rycerskich.
Gośćmi specjalnymi imprezy będą Joanna Jakubiuk i Maciej Nowicki. Maciej Nowicki zwany kucharzem pałacym, jest szefem kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Na co dzień zajmuje się rekonstrukcją kuchni staropolskiej i odtwarzaniem dawnych receptur. Joanna Jakubiuk – Pierogowa Królowa Podlasia zakochana w polskiej kuchni regionalnej. Współzałożycielka Convivium Slow Food Podlasie. Aktywnie promuje produkty lokalne, prowadzi warsztaty, uczy miłości do polskiej tradycji kulinarnej.
Imprezę uatrakcyjnią występy zespołów z miejscowości położonych na szlaku WGL prowadzącego od Warszawy do Wilna m. in. Kapela Niwińskich, ZpiT Węgrowianie, Sadowianki, a wieczór uświetni wspólny polonez, który poprowadzi ZPiT Sokołowianie.
Barbara Tekieli