Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku
Nagrody dla mistrzów kuchni rozdane

Pod honorowym patronatem Wojewody Podlaskiego, Marszałka Województwa Podlaskiego, Starosty Powiatu Białostockiego, Prezydenta Miasta Białystok, Prezesa Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej odbył się Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku. Jednym z patronów medialnych tego wydarzenia były Aktualności Turystyczne.
Organizatorem festiwalu była Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, współorganizatorem zaś Urząd Miejski w Białymstoku.
Ideą Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku jest tworzenie nowego produktu turystycznego, imprezy o charakterze kulinarnym prezentującym smaki różnych państw Europy, a także zaprezentowanie wielokulturowości północno-wschodniej Polski znajdującej swe odbicie w kuchni regionu Podlasia. W ubiegłym roku impreza była częścią Podlaskich Targów Turystycznych. W tym roku zyskała rangę wydarzenia niezależnego o charakterze międzynarodowym. Do udziału zgłosili się bowiem obcokrajowcy.
W kategorii Kucharze Profesjonaliści uczestniczyło 9 ekip dwuosobowych, jedna restauracja z Francji, jedna z Litwy, jedna z Białorusi i 6 ekip z województwa podlaskiego. W kategorii Kucharze Amatorzy uczestniczyło również 9 ekip, siedem z województwa podlaskiego, jedna z województwa warmińsko-mazurskiego i jedna z Francji.
Liczyło się mis en place...
- poprzednia
- następna »»