Przez żołądek do serca turysty
Salon Kulinarny Lublina

Hasło promujące województwo „Lubelskie-smakuj życie” zobowiązuje. I to dosłownie. Jak donoszą internetowe strony lubelskiego Urzędu Marszałkowskiego - na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa, Lubelszczyzna ma już okrągłą setkę smakołyków.
Rok 2012 przyniósł m.in. nominacje dla szynki i kiełbasy z Krzczonowa czy oranżady z Kąkolewnicy. Na liście są także chleb z Niedrzwicy oraz małe miodowe ciasteczka – całuski, które można kupić w Technikum Pszczelarskim w Pszczelej Woli koło Bychawy. Ważne, zwłaszcza dla miłośników regionalnych, tradycyjnych smaków jest to, że wszystkie wymienione wiktuały można kupić w lokalnych sklepach.
Kolejną pomocą dla turystów ceniących rozkosze podniebienia ma być publikacja „Salon Kulinarny Lublina”. To mini-przewodnik po hotelach, kawiarniach i restauracjach w Lublinie i jego okolicach. Spośród 25. Opisanych obiektach, specjalnym logo „miejsca inspiracji” zostało oznaczonych 15 lubelskich lokali. Niełatwo je otrzymać. Są nimi nagradzane miejsca z „klimatem”, w których można nie tylko dobrze zjeść, ale również dowiedzieć się czegoś o historii miasta albo uczestniczyć w odbywającym się tu wydarzeniu kulturalnym: koncercie, wystawie czy spotkaniu. Prezentacja zawiera: dokładny adres, godziny otwarcia oraz informacje o udogodnieniach: punkcie WI-FI, klimatyzacji, dostępności miejsca dla niepełnosprawnych, przewijakach dla niemowląt oraz specjalnym menu dla dzieci. Zawarto tu ponadto wiadomości o tym, czy obsługa mówi w obcych językach oraz czy można tu wypić kawę w towarzystwie czworonoga. Krótkie noty informują o specyfice poszczególnych miejsc: w restauracji „Czarcia Łapa” wspomina się słynną lubelską legendę, a właściciele „Vanilla Cafe” chwalą się historią XVII-wiecznej kamienicy, w której prowadzą działalność. Całość uzupełniają zdjęcia opisywanych miejsc.
Mini-przewodnik może być przydatną ściągawką dla osób poszukujących oryginalnych doznań smakowych. Warto jednak, aby w kolejnym wydaniu książeczka została wzbogacona o plan miasta z oznaczeniem opisywanych miejsc oraz - skoro opracowano ją w ramach projektu „Lubelskie - smakuj życie” znalazły się w niej również konkretne propozycje dań, promujących Lublin i jego wyjątkowy smak. „Salon kulinarny Lublina” to broszura bezpłatna. Można ją otrzymać m.in. w lubelskim Ośrodku Informacji Turystycznej oraz Centrum Promocji Województwa Lubelskiego
Monika Januszek