Kandydat na turystyczny hit
Sandomierski Szlak Winiarski

Od XIII wieku na malowniczych, nasłonecznionych wzgórzach w dolinie Wisły i wśród lessowych wąwozów rozwijała się uprawa winorośli. Sprzyjały jej dogodny klimat, dobre warunki glebowe, a także tradycyjna pracowitość tutejszych gospodarzy. Ziemię Sandomierską rozsławiły też dorodna pszenica i wspaniale owoce. Nie mówiąc o historii i zabytkach.
Udany produkt turystyczny Sandomierski Szlak Jabłkowy zachęcił licznych potencjalnych partnerów do utworzenia w 2012 roku Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego, który w roku założenia odwiedziło już kilkanaście tysięcy turystów. Produkt ten obejmuje aktualnie 60-kilometrowy szlak prowadzący do gospodarstw agroturystycznych oraz plantacji winogron i producentów win.
Na szlaku znajdują się m.in. Winnica Sandomierska we wsi Góry Wysokie z zabytkową zabudową z początków XX w.; Winnica Płochockich w Darominie, Winnica „Nad Jarem” we wsi Złota, winnica w Faliszowicach. Winnica Dominikańska w samym Sandomierzu jest prowadzona przy udziale Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego, Urzędu Miasta i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w tym mieście.
Dodatkową atrakcją dla wędrujących jest malowniczy krajobraz wąwozów lessowych. Enoturystyka na Wisłą ma szanse żywiołowo rozkwitnąć.
Inicjatywa, realizowana we współpracy ze Stowarzyszeniem „Sandomierski Szlak Jabłkowy” rozwija się i wszystko wskazuje, że przybędą nowe plantacje.
Jan Paweł Piotrowski