Śląskie Smaki. Do tej imprezy pasuje określenie „naj”
W najbliższą niedzielę, 11 czerwca, najbardziej oczekiwany, najliczniej odwiedzany i najczęściej rekomendowany regionalny festyn kulinarny. 12 edycja Festiwalu Śląskie Smaki w tym roku organizowana jest w kompleksie Pałacowo Parkowym w Koszęcinie. Do udziału zapraszają Śląska Organizacja Turystyczna oraz tegoroczny współorganizator Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Dwunasta edycja festiwalu zostanie zapamiętana jako najlepsze połączenie dwóch niepowtarzalnych cech, lub mówiąc językiem gastronomi – specjalności regionu śląskiego. Umiejętnie popularyzowanych przez ŚOT regionalnych kulinariów z najwyższych lotów artystycznymi dokonaniami scenicznymi zespołu „Śląsk”. Wyjątkowość Festiwalu Śląskie Smaki, która warta jest docenienia, polega na tym, że nie jest on po prostu kolejnym festynem, którego atrakcją są po prostu stoiska z żywnością. Powodzenie tej wyjątkowej śląskiej imprezy wynika z właściwie rozumianej i realizowanej przez ŚOT misji podtrzymywania kulturowych tradycji, która stanowiła inspirację do utworzenia Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, laureata polskiej edycji konkursu Komisji Europejskiej „EDEN – Najlepsze Europejskie Destynacje Turystyczne”.
Finezja w kulinarnym zastosowaniu grzybów
W centrum zainteresowania obecnych na śląskim festiwalu znajduje się, jak zawsze, rywalizacja mistrzów rondla i patelni o tytuł Eksperta Śląskich Smaków, który w symboliczny sposób podkreślają nagrody o nazwach złoty, srebrny i brązowy durszlak. Konkursowe współzawodnictwo dodaje imprezie sportowego smaczku pobudzającego dodatkowo apetyt widzów. Podczas dwunastej edycji festiwalu w kilku regulaminowych kategoriach zmierzą się profesjonaliści, amatorzy i uczniowie szkół gastronomicznych. Drużyny amatorów będą liczniejsze od zespołów kucharzy zawodowych. Ci pierwsi, w składzie do czterech startujących. Ci drudzy, do których zaliczają się też uczniowie, do dwóch osób. Dziesięcioosobowe jury, któremu przewodniczy Remigiusz Rączka, kucharz, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, właściciel restauracji „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śląskim, autor książek, telewizyjnych i radiowych programów kulinarnych – oceniać będą pełne obiady składające się z przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Każda z potraw musi nawiązywać recepturą do lokalnych tradycji kulinarnych. Choć to jeszcze nie pełnia sezonu grzybobrania, w tym roku wspólnym motywem konkursu jest finezja w zastosowaniu grzybów, jako składnika przyrządzanej strawy. Jak uzasadniają organizatorzy, koszęcińskie lasy obfitują w bogate runo leśne, zatem poświęcenie grzybom konkursu jest w pełni uzasadnione. Trafia też w nasz narodowy zwyczaj rozsmakowywania się w daniach z dodatkiem borowików, kozaków, podgrzybków, kurek, maślaków, a także gatunków dla koneserów – rydzów, kołpaków, kań, więc drużyny kucharzy mogą spodziewać się licznej publiczności. Zanosi się na to zwłaszcza podczas pozakonkursowego pokazu na żywo o nazwie Bitwa Smaków w wykonaniu dwóch kuchmistrzów, Remigiusza Rączki, znanego z telewizyjnych pokazów gotowania i menu własnej restauracji oraz Sebastiana Humskiego z zajazdu Hetman na Szlaku Śląskie Smaki, członka Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, występującego wspólnie z Remigiuszem Rączką w programie „Rączka gotuje” w TVP Katowice. Program wszedł na antenę dzięki ŚOT, która udzieliła certyfikatu na wybrane śląskie dania z restauracyjnego menu. W jaki sposób je przyrządzić obaj kucharze demonstrują telewidzom. W Koszęcinie skupią się na potrawach ujętych tematyczną klamrą „Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne”.
Amatorzy, profesjonaliści i uczniowie
W części festynowej Festiwalu Śląskie Smaki organizatorzy zapewniają wiele atrakcji, obok stoisk gastronomicznych, występy zespołów muzycznych, konkursy i zajęcia dla dzieci. W oczekiwaniu na ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród laureatom, uczestników bawił będzie występ Kabaretu Rak z Rudy Śląskiej używającego w wykonywanych skeczach i piosenkach gwary śląskiej. Zakończenie festiwalu uświetni galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Do rywalizacji o tytuł Eksperta Śląskich Smaków, o złoty, srebrny i brązowy durszlak, przystąpi 21 drużyn.
Kategoria amatorów. Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca; Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku; Piekielne Słodkości; KGW Udórz; Nina z Familijom z Tarnowskich Gór; Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie; Koło Gospodyń Wiejskich z Kończyc Wielkich. W tej kategorii laureatów wyłoni jury w składzie Artur Zaskórski, szef kuchni restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki „Frykówka” w Pszczynie, wielokrotnie nagradzany na Festiwalu Śląskie Smaki; Dobrawa Skonieczna-Gawlik, etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych; Renata Bielesz, właścicielka agroturystyki „Na Połomiu” w Istebnej, miejsca słynącego ze wspaniałej kuchni beskidzkiej, wielokrotna Jurorka Festiwalu Śląskie Smaki.
Kategoria profesjonalistów. Qubus Hotel Bielsko-Biała; Holiday Inn, Dąbrowa Górnicza, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Hotel Spa Laskowo Restauracja Orzech i Miód, Jankowice, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Szyb Maciej, Zabrze, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Karczma Koszwice; Restauracja Zielony ogród w Zabrzu, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Orzechowe Gwiazdy, Oberża Pod Orzechem, Lubliniec; Kuchnia Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Koszęcinie. Jurorzy wydający werdykt. Krzysztof Peć, szef kuchni Restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Best Western w Katowicach, wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki; Helena Legierska, kucharz, pedagog, od lat 90-tych właścicielka restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, znana z promowania kuchni beskidzkiej; Teresa Wielgomas, kucharz, zarządzająca restauracjami w wielu obiektach wypoczynkowych i hotelowych, obecnie szefowa gastronomi i Zespole Pałacowo Parkowym w Koszęcinie;
Kategoria szkół gastronomicznych. Gryfne Kuchciki - Technikum Gastronomiczne w Tarnowskich Górach; Tyskie Łobuzy - Zespół Szkół nr 7 w Tychach; Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim; Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka; Hotelarze - Zespół Szkół Ogólnokształcąco - Technicznych w Lublińcu; Smakożercy - Zespół Szkół Ogólnokształcąco - Technicznych w Lublińcu. Dokonania adeptów zawodu kulinarnych ocenią Sebastian Humski, szef kuchni Zajazdu Hetman w Lgocie Murowanej, restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki; Małgorzata Kłych, etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska, wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych; Agnieszka Wolska, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej.
Zainteresowani bliższymi informacjami uzyskają je u przedstawicielki organizatorów, Marty Grygny ze Śląskiej Organizacji Turystycznej. Tel.: 32 207 207 3; mail: marta@slaskie.travel