Świat teatru poznaje walory turystyczne regionu lubuskiego
Do przykładów sztuki marketingu turystycznego dołączamy udaną promocję walorów turystycznych regionu lubuskiego w kontekście twórczości Juliana Tuwima. „Bal w Operze”, inscenizacja tego znanego satyrycznego poematu wystawiana w gorzowskim teatrze im. Juliusza Osterwy obchodzącego, w tym roku jubileusz 70-lecia, pokazana została na początku czerwca na deskach Teatru Polskiego w Warszawie. Gości uroczystego spektaklu witała wystawa lubuskich atrakcji turystycznych.
– To wyjątkowe wydarzenie, dzięki któremu mogliśmy zaprezentować różnorodność, potencjał i kulturowe bogactwo naszego regionu – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak, która wzięła udział w wydarzeniu. Lubuskie zaprezentowało się jako wyjątkowe miejsce nieodkrytej przyrody, pięknych winnic i dobrego odpoczynku oraz szeregu atrakcji podczas zbliżającego się Święta Województwa Lubuskiego organizowanego w Parku Mużakowskim, 25 czerwca.
Obchody jubileuszu cenionego teatru im. Juliusza Osterwy trwają od kwietnia. Program wypełnił cykl oficjalnych wydarzeń z udziałem między innymi związanej z Gorzowem Wielkopolskim minister Elżbiety Rafalskiej, wojewody lubuskiego Władysława Dajczaka, marszałek Elżbiety Polak, przedstawicieli narodowych instytucji kultury, władz wojewódzkich, samorządowych oraz miejskich. W części artystycznej wysoki kunszt aktorski pokazał zespół teatru im. Juliusza Osterwy w przedstawieniu „Bal w Operze”, oklaskiwany także w czerwcu przez warszawską publiczność w Teatrze Polskim.
Symbol wymykający się reżimowi kalendarza
Na poły satyryczne, na poły katastroficzne spojrzenie Juliana Tuwima, w dobrze znanej balladzie „Bal w Operze”, na świat elit politycznych, arystokratycznych, burżuazyjnych i wojskowych dziewiętnastego wieku, poddane zostało interpretacji przez dwójkę scenarzystów i reżyserów, Darię Anfelli i Lecha Raczaka. Poeta drwi, zżyma się, błaznuje, moralizuje, wytrząsa nad otaczającą rzeczywistością przenikających się interesów społecznej socjety, światem krętactwa, manipulacji i destrukcji. Prawdziwym oddechem od tej złowróżbnej wizji jest jakże odmienny nastrój, w który wprowadzała widzów wystawa zachęcająca do turystycznych wizyt w województwie lubuskim, regionie wyjątkowym. Niemal połowę jego powierzchni porastają lasy.
– Szczególne bogactwo przedstawicieli świata roślin i zwierząt odnaleźć można w pobliżu rzek i zbiorników wodnych. Większych i mniejszych akwenów jest tu tak wiele, że nasze województwo nazywane jest często „krainą pięciuset jezior” – mówi Paweł Kozłowski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego. – Unikatową florę i faunę ochraniają dwa parki narodowe, osiem parków krajobrazowych i aż sześćdziesiąt cztery rezerwaty przyrody. W skład lubuskich parków krajobrazowych wchodzą Barlinecko-Gorzowski Park Krajobrazowy, Gryżyński Park Krajobrazowy, Krzesiński Park Krajobrazowy, Łagowsko-Sulęciński Park Krajobrazowy, Pszczewski Park Krajobrazowy, Park Krajobrazowy „Łuk Mużakowa” oraz Park Krajobrazowy „Ujście Warty” – wylicza Paweł Kozłowski podkreślając, że region lubuski z roku na rok ma do zaoferowania coraz więcej szlaków pieszych i wodnych, które sprawiają, że można naprawdę dobrze poznać tutejszą naturę i każdy odwiedzający znajdzie tu wyjątkowy zakątek.
Wydarzenia, imprezy, degustacje
W Teatrze Polskim wizytówką prezentacji regionu lubuskiego były Parki Lubuskie oraz „Lubuski Szlak Wina i Miodu”, który utworzono z inicjatywy lubuskich pszczelarzy i winiarzy. Ideą szlaku jest promocja regionu lubuskiego i jego produktów, takich jak wino, miód pszczeli oraz miód pitny wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także pokazanie potencjału województwa i jego zasobów związanych z wytwarzaniem tych produktów. Na 33 przystanki szlaku składa się aktualnie 25 winnic i 8 pasiek. Na trasie szlaku znajdują się między innymi muzea, w tym Muzeum Etnograficzne w Ochli z najstarszą wieżą winiarską regionu oraz bogatym sprzętem winiarskim oraz Muzeum Wina w Zielonej Górze, skanseny, liczne winnice, gospodarstwa agroturystyczne i pszczelarskie oraz hotele.
– Na Lubuskim Szlaku Wina i Miodu można nie tylko napić się wina, ale też posmakować pszczelarskich wyrobów – miodów pszczelich oraz miodów pitnych. Szlak łączy także wiele wydarzeń i imprez związanych z tradycjami winiarskimi, prezentacje regionalnych smaków oraz usługi i wyroby nawiązujące do uprawy winorośli. To wszystko jest dowodem na to, że Lubuskie to niezwykła kraina wina i miodu – uzasadnia Paweł Kozłowski, kierownik z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego. Paweł Kozłowski, kierownik Wydziału Strategii Marki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego.
Promocję szlaku wina i miodu oraz szlaku parków krajobrazowych w Teatrze Polskim dopełniały, promujące region, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, pierniki lubuskie, wyrabiane przez Dorotę i Jerzego Krzywdów oraz ozdoby z piernikowego ciasta na miodzie przyprawionego cynamonem, goździkami, kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, którymi z kolei słynie Biały Tulipan Rękodzieło. Degustacje prowadzili przedstawiciele Departamentu Przedsiębiorczości i Strategii Marki urzędu marszałkowskiego.