Berliński POIT
Polski wirtuoz sztuki kulinarnej zaskakuje Niemców

W listopadzie w wagonach restauracyjnych niemieckich szybkich pociągów ICE serwowane były dania kuchni polskiej. Menu ułożył szef kuchni hotelu Le Regina w Warszawie Paweł Oszczyk, który był jednym z dziesięciu europejskich kucharzy poproszonych przez Deutsche Bahn do zaproponowania potraw pasażerom ceniącym walory posiłków podczas podróży koleją.
Receptury Pawła Oszczyka zyskały uznanie czułego na nowe trendy kulinarne magazynu „Feinschmecker”. Redaktorzy tego wpływowego w kręgach bywalców dobrych lokali periodyku, określili polskiego kucharza mianem „młodego zbuntowanego”, a zatrudniającą go warszawską restaurację uznali za najlepszą w naszym kraju.
Polski Ośrodek POT zaprosił do Berlina utalentowanego wirtuoza sztuki kulinarnej na zorganizowane spotkanie z gronem dziennikarzy niemieckich i polskich korespondentów akredytowanych w stolicy Niemiec. Stało się ono okazją do zaprezentowania przedstawicielom tutejszych mediów oferty turystycznej Polski na sezon zimowy 2008/2009.
Dowcipnym i chwytliwym medialnie motywem spotkania było skojarzenie z hasłem przewodnim turystycznej kampanii promującej Polskę w Niemczech: „Polen überrascht” (Polska zaskakuje). Robiący furorę za granicą warszawski szef kuchni pozytywnie „zaskoczył” gości wagonów restauracyjnych ICE wyszukanymi przepisami czerpiącymi z najlepszych tradycji kuchni polskiej.