POT poleca - turystyka kulinarna na targach Tour Salon
„Jak uczynić z restauracji ambasadę smaku miasta, regionu, kraju – czyli jak przyciągnąć i co zaoferować turyście w restauracji”. Tak brzmi tytuł zajęć „Dnia eksperckiego” w trakcie poznańskich targów turystycznych Tour Salon. Polska Organizacja Turystyczna poleca uwadze program i zachęca do wzięcia udziału w konferencji. 12. lutego, w piątek.
Organizatorzy zaplanowali prezentację czterech tematów i dyskusję poświęconą metodom promocji restauracji wśród turystów. Spotkanie z uczestnikami Dnia Eksperckiego POT poprowadzi Kamila Łuczyńska-Wilczek, odpowiadająca za realizację projektu Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne” utworzonego z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej. Pierwszy wykład poprowadzi Hubert Gonera, dyrektor zarządzający firmy Landbrand, który zapowiedział wykazanie różnicy pomiędzy kulturą kulinarną dwóch miast. „Jak smakuje Gdańsk i jak smakuje Poznań. Prezentacja projektów Smaki Gdańska i Klasyka Poznania”. Hubert Gonera jest pomysłodawcą projektów „Smaki Gdańska i Klasyka Poznania”. Doświadczenia zgromadzone przy ich realizacji posłużą do odpowiedzi na pytania, jak wybrać kanon smaków miasta, jak je przygotować żeby mogły stać się powodem do dumy dla mieszkańców i inspiracją do podróży dla turystów? Tę tematykę pogłębi szef kuchni poznańskich restauracji oraz Unilever Polska Sergiusz Hieronimczak, który skupi się na historii miast i jej powiązaniu z tradycjami i rodzajami potraw, a także wskaże na metody takiego odświeżenia dawnych przepisów, by smak dań odpowiadał współczesnym gustom. Frapująco zapowiada się zapowiedź uchylenia kulisów kreowania mód kulinarnych smaków, czyli kto je kształtuje a kto wprowadza? Sergiusz Hieronimczak znany jest z przełamywania kulinarnych stereotypów. Podaje między innymi lody z czerniny, popularną w Wielkopolsce ziemniaczaną babkę z surowych ziemniaków bambrzokę po wegetariańsku i lolipopsy z marynowanych śledzi. Barbara Tekieli, wieloletnia dyrektorka Stołecznego Biura Turystyki i dziennikarka turystyczna przybliży „Preferencje restauracyjne turystów z różnych stron świata”. Co najbardziej smakuje cudzoziemcom poznającym Polskę? Dla wielu nacji fenomenem są polskie zupy. Na przykład polski żurek cieszy się wielką popularnością w Japonii odkąd tej zupy na zakwasie z czosnkiem, chrzanem i mocnym mięsnym wywarem, skosztował podczas pobytu w naszym kraju cesarz Akihito. Wielu japońskich turystów kupuje żurek instant jako pamiątkę z Polski. Z kolei Piotr Mielec, dyrektor Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, zaprezentuje szlak kulinarny „Opolski Bifyj” i oferty turystyczne restauracji członkowskich. Niektóre z nich mają bogatą przeszłość historyczną, inne to rodzinne obiekty prowadzone z sercem przez kolejne pokolenia pasjonatów smaku, jeszcze inne powstały całkiem niedawno, ale ich właściciele chętnie i z sercem propagują lokalną kuchnię. Wszystkie łączy jedno – chęć ocalenia od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych smaków z terenu województwa opolskiego. Przygotowany szlak kulinarny pozwala poznać wyjątkową mieszankę kuchni polskiej, niemieckiej, czeskiej i kresowej, a przy okazji również tutejsze zwyczaje, obrzędy i historię zaklętą w zabytkach.
Podsumowaniem konferencji będzie dyskusja uczestników.
Kulinarna część Dnia Eksperckiego POT, rozpoczyna się o godzinie 13.00 i potrwa do 15.30.
Rejestracja uczestników o 12.45. Miejsce konferencji: Pawilon 7, sala 1.B