Ważne dla zainteresowanych udziałem w konferencjach podczas Agrotravel
Co zrobić żeby podnieść jakość oferty kulinarnej w turystyce wiejskiej? Jak stworzyć oryginalny smak wiejskiej kuchni, aby przyciągał turystów? Jak stworzyć lokalną restaurację? W jaki sposób zorganizować podróż kulinarną? Na te i inne tematy prowadzona będzie dyskusja podczas Dnia Eksperckiego Polskiej Organizacji Turystycznej w trakcie tegorocznych Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki Agrotravel 2016 w Kielcach. Warte udziału jest też seminarium szkoleniowe Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego rozpoczynające projekt o tytule „Wzmocnienie turystyki kulinarnej poprzez włączenie do jej ofert produktów ze znakiem - jakość tradycja”.
Spotkanie Dnia Eksperckiego POT poświęcone będzie zjawisku popularności turystyki kulinarnej i potencjale jej rozwoju na obszarach wiejskich. Zaproszeni eksperci podzielą się wiedzą o najnowszych trendach w tej dziedzinie posługując się wybranymi przykładami z terenu Polski i innych krajów. Przedstawiony zostanie optymalny łańcuch lokalnej wytwórczości spożywczej na terenach wiejskich, od decyzji o rodzaju uprawy czy hodowli do produktu, przetworu i dania. Pod zastanowienie poddana zostanie hipotetyczna, uniwersalna metoda na określenie potencjału lokalnej kuchni, tradycji stołu i aktywności mieszkańców, tradycji lokalnych receptur, w taki sposób żeby powstała oferta turystyki kulinarnej na terenach wiejskich, która przyciągnie wymagających turystów. W programie konferencji znajduje się pięć prezentacji, po nich panel dyskusyjny.
Pierwszym panelistą będzie Hubert Gonera, dyrektor zarządzający firmy Landbrand, która zajmuje się między innymi kreacją, zarządzaniem i promocją produktów turystyki kulinarnej. Jest współautorem Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, Szlaku Kulinarny Białystok i Kulinarny Poznań. W ramach Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne pełni funkcję członka Rady Programowej odpowiedzialnego za promocję. W prezentacji postara się odpowiedzieć na pytanie czy motywacje turystycznych wypraw kulinarnych do miast i regionów mogą dotyczyć także turystyki wiejskiej, a także co zrobić żeby podnieść jakość oferty kulinarnej? W prezentacji przedstawione zostaną dobre przykłady budowania atrakcyjności turystycznej poprzez smak. Kolejne zajęcia poprowadzi Joanna Nowacka z folwarku Wąsowo, w którym uprawiane są warzywa z ekologicznym certyfikatem, przetwarzane następnie w naturalny i tradycyjny sposób. Na miejscu można także zobaczyć jak uprawiane są ekologiczne zioła oraz poznać smak tutejszych produktów. Tematem prezentacji będzie odpowiedź na pytanie jak stworzyć oryginalny smak wsi i zaprosić mieszczuchów żeby go poznali? Dorota Sawa reprezentująca LGD Krasnystaw PLUS posłuży się w prezentacji przykładem „Krasnej Chaty” przy drodze krajowej Nr 17 prowadzącej na Roztocze, niezwykłej restauracji serwującej potrawy regionalne. Kuchnia lokalu przystosowana jest do prowadzenia działalności usługowej, użyczana jest też tym, którzy chcą przygotować własny produkt kulinarny. Tytuł wystąpienia: Jak otworzyć lokalną restaurację i kuchnię usługową, która podzieli się z turystami smakiem regionu? Dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek reprezentująca Zakład Kulturowych Podstaw Turystyki Wydziału Turystyki i Rekreacji AWF w Poznaniu, wskaże motywy podejmowania podróży kulturowej na wieś oraz jakie elementy powinna zawierać oferta, w której kulinaria odgrywają przewodnią rolę, co ich organizatorzy powinni zapewnić i czego oczekują turyści? Ostatnim z panelistów będzie Dawid Łagowski, szef kuchni Pałacu Mierzęcin, który konsekwentnie wprowadza do karty dań restauracji potrawy o smaku właściwym tej okolicy. Założył własny ogród ziołowo-warzywny, zadbał o zarybienie stawów pałacowych oraz zbudował łańcuch lokalnych dostawców u których zaopatruje się we wszystko począwszy od kwaśnej śmietany na jajach winniczka kończąc. Szereg trafnych decyzji doprowadził go do otrzymania pierwszej w województwie lubuskim rekomendacji Slow Food. Oddalona o prawie dwie godziny drogi od najbliższych aglomeracji restauracja na terenach wiejskich, cieszy się popularnością wśród gości przez cały rok. Swoje wystąpienie Dawid Łagowski zatytułował „Od krewetek do jaj winniczka – historia tworzenia się smaku miejsca na przykładzie restauracji Destylarnia w Pałacu Mierzęcin”.
Punktem kończącym konferencję będzie debata, do której zaproszeni zostaną wszyscy obecni.
Konferencja nosząca tytuł „Turystyka kulinarna na obszarach wiejskich – prawdziwy smak, prawdziwy wypoczynek. Szanse i wyzwania w tworzeniu oferty turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich”, zaplanowana została w programie targowym Agrotravel na piątek, 8 kwietnia. Rozpocznie się o godzinie 13.00, potrwa do 16.00. Odbędzie się w Centrum Kongresowym.
Seminarium Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dzień później, w sobotę od godziny 10.00 do 17.00 organizowane jest w sali 3 hali G, Targów Kielce, interesujące seminarium szkoleniowe Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) rozpoczynające projekt o tytule „Wzmocnienie turystyki kulinarnej poprzez włączenie do jej oferty produktów ze znakiem: jakość tradycja”. Będzie to spotkanie organizatorów turystyki z wytwórcami tradycyjnych produktów żywnościowych o udokumentowanej jakości. Tematyka seminarium koncentruje się na znaczeniu jakości w ofercie turystycznej, rozpoznawalności certyfikatów, trendów turystyki kulinarnej, krajowym systemie wyróżniania żywności „Jakość Tradycja”, ofercie kulinarnej produktów wysokiej jakości oferowanej przez członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Organizatorzy kierują zaproszenie do współpracy przy rozwijaniu projektu członków PIPRiL i innych producentów żywności wysokiej jakości oraz organizatorów turystyki, świadczących usługi żywieniowe w różnego rodzaju obiektach hotelarskich i gastronomicznych, przedstawicieli samorządów i instytucji odpowiedzialnych za kształtowanie strategii rozwoju wysokiej jakości oferty turystycznej i żywnościowej, działaczy organizacji pozarządowych, konsumentów i przedstawiciele mediów.
Osoby zainteresowane udziałem w seminarium Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego proszone są o potwierdzenie obecności rejestrując się pod Tym adresem