Idea ruchu slow na Mazowieckim Sejmiku Turystycznym
Tegoroczny Sejmik Turystyczny Województwa Mazowieckiego, 25-26 września, poświęcony będzie tematyce, zdobywającego rosnącą popularność, trendu slow. Termin sejmiku poprzedza Światowy Dzień Turystyki, co będzie okazją do wręczenia honorowych odznak „Za zasługi dla turystyki”.
W sejmiku biorą udział miedzy innymi przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego z terenu Mazowsza, organizacje pozarządowe działające na rzecz turystyki, a także przedstawiciele regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych. W tym roku współorganizatorami są Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna oraz powiat węgrowski.
– To już jedenasty turystyczny sejmik województwa mazowieckiego, który chcemy poświecić zagadnieniom slow. Slow tourizm, slow road, slow food. Ale w połączeniu z tradycyjnymi narzędziami, choćby mediami społecznościowymi – mówi Izabela Stelmańska (fot.), zastępca dyrektora Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.
– Pomysł organizacji sejmików turystycznych podjęty został w powiązaniu z utworzeniem Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, był też wyrazem potrzeby rozmowy ze wszystkimi partnerami związanymi z rozwojem turystki na terenie województwa mazowieckiego. Po jedenastu latach mogę stwierdzić, że sejmik jest platformą wymiany doświadczeń i miejscem wspólnego nadawania kierunków turystyce na Mazowszu – podsumowuje dyrektor Stelmańska.
Idea ruchu slow, która przenika do kolejnych dziedzin życia, znajduje coraz liczniejszych zwolenników wśród turystów szukających odmiany od typowego dla współczesności konsumpcjonizmu i dyktatu zmieniających się mód, życiowego pędu, powierzchownego stylu bycia i relacji między ludźmi, a także bylejakości szybkiego jedzenia, od którego wszystko się zaczęło. W latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku popularność zdobyła postawa protestu przeciw upowszechnieniu barów fast food. Szybko zdobyli naśladowców zwolennicy doceniania wartości wspólnych posiłków i doboru wartościowych składników dań. W trakcie mazowieckiego sejmiku tematykę o wyjątkowym jedzeniu i ludziach, którzy je wytwarzają oraz o metodach promocji slow food, omówią przedstawiciele magazynu kulinarnego Kubuk. Jednym z wykładowców będzie członek stowarzyszenia Hotele Historyczne w Polsce, który przedstawi przykłady udanych adaptacji obiektów historycznych do celów hotelarskich, gastronomicznych czy rekreacyjnych.
Pracownicy krakowskiej firmy Eskadra, poprowadzą cykl wykładów poświęconych projektowi Slow Road, czyli opracowywanej ogólnopolskiej mapie samochodowej, wyznaczającej trasy do miejsc, w których spędza się prawdziwie wolny czas. W trakcie sejmiku podsumowana zostanie część tego przedsięwzięcia Slow Road – Mazowia Edition.
Podczas uroczystej gali tegorocznego sejmiku turystycznego ludzie zasłużeni dla mazowieckiej turystyki uhonorowani zostaną odznakami „Za Zasługi dla Turystyki”.
XI Sejmik Turystyczny Województwa Mazowieckiego odbędzie się w Centrum Konferencyjno-Wypoczynkowym w Łochowie. Przyjmowanie zgłoszeń rozpocznie się pod koniec sierpnia.