Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Łódź, 4-5 listopada
W programach wielu podroży turystycznych coraz częściej pojawia się ważny, czasem najważniejszy punkt – poznanie kultury kulinarnej odwiedzanych regionów. Tej tendencji w turystyce światowej oraz rozwijającej się w Polsce turystyce kulinarnej, poświęcona jest IX ogólnopolska konferencja nosząca tytuł „Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu"
Konferencję organizuje Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego we współpracy z Instytutem Miast i Turyzmu Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Patronat nad konferencją objęło Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Polska Organizacja Turystyczna. Podczas dwudniowych obrad, naukowcy, przedstawiciele instytucji administracji państwowej i samorządowej, oraz organizacji związanych z promocją kuchni regionalnych, omówią kierunki rozwoju kulinarnych podróży, a także szanse, jakie niosą one mieszkańcom regionów. Termin turystyka kulinarna, jako jeden ze sposobów interesowania się inną kulturą, po raz pierwszy do literatury naukowej wprowadziła w 1998 roku M. Long z Uniwersytetu Stanowego Bowling Green w Ohio. „Podróżowanie w celu poszukiwania i smakowania gotowych potraw i napojów" jest więc stosunkowo nowym zjawiskiem w światowej turystyce, ale zdążyło dotrzeć do Polski. Na fali mody na kulinaria i zdrową żywność w ostatnich latach obserwuje się ciągły wzrost zainteresowania podróżami inspirowanymi kulinariami. W całym kraju organizowane są liczne imprezy, święta, festiwale gastronomiczne, powstają szlaki poświęcone produktom i kuchni regionalnej, touroperatorzy przygotowują programy wycieczek dla smakoszy. Promocją polskiej oferty turystyki kulinarnej zajmuje się między innymi konsorcjum produktowe „Polskie szlaki kulinarne". powołane z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej
Konferencja „Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu" organizowana jest w dniach 4-5 listopada. Obrady toczyć się będą salach Łódzkiego Domu Kultury przy ulicy Traugutta 18.
Zainteresowani udziałem w łódzkiej konferencji wypełniają formularz rejestracyjny pod adresem http://www.konferencja2015.rotwl.pl/rejestracja Opłata konferencyjna wynosi brutto 369 zł i obejmuje udział w konferencji, materiały konferencyjne wraz z publikacją, przerwy kawowe, obiad w I i II dniu, program kulturalno-rozrywkowy wraz z uroczystą kolacją w 4 listopada. Program konferencji umieszczony został pod adresem www.konferencja2015.rotwl.pl/ProgramK. Szczegółowych informacji udziela Biuro Organizatora, Tomasz Durecki, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. Tel.: 42 663 77 33, fax: 42 662 09 72; e-mail: konferencja@rotwl.pl, tdurecki@rotwl.pl