Mistrzowie śląskiej kuchni
Do oczekiwanej przez publiczność finałowej uczty konkursu kulinarnego XI Festiwalu „Śląskie Smaki, pozostało jeszcze trochę czasu, ale teraz rozpoczął się, jego bodaj najważniejszy etap, o czym zawiadamia Śląska Organizacja Turystyczna. Otwarta została lista zgłoszeń dla uczestników, którzy pragną, stając do rywalizacji, zademonstrować swój kunszt kulinarny.
XI edycja festiwalu, odbędzie się 4 czerwca w Katowicach. Jak co roku kucharze z całego kraju ubiegają się o zaszczytny tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” i nagrodę Złotego Durszlaka. Śląska Organizacja Turystyczna, do udziału w konkursie zaprasza gotujące rodziny, koła gospodyń wiejskich, uczniów szkół gastronomicznych, profesjonalnych kucharzy i indywidualne osoby. Przystępujący do konkursu uczestnicy, przygotowują przystawkę lub deser, zupę i danie główne. Na przyrządzenie pełnego obiadu składającego się z tych trzech dań otrzymują trzy godziny. To niewiele w przypadku bardziej pracochłonnych posiłków, toteż regulamin zezwala na użycie produktów poddanych wcześniej obróbce technologicznej. Do oficjalnej degustacji przystąpi jury o godzinie 16.00. Podstawą oceny będzie lokalność potraw. To wskazówka dla zespołów profesjonalnych kucharzy zatrudnionych w restauracjach w różnych regionach kraju. Muszą trzymać się tradycyjnych receptur z terenu województwa śląskiego. Ideą festiwalu jest promowanie tutejszej kuchni regionalnej. – W trakcie dziesięciu poprzednich imprez odkryliśmy wiele potraw kuchni śląskiej, jurajskiej czy beskidzkiej. Cześć z nich wprowadzono do kart restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, dzięki czemu dziś można je zjeść, na co dzień. Mam nadzieję, że i tym razem uczestnicy przygotują coś naprawdę wyjątkowego – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektorka Biura ŚOT.
Początek konkursowego gotowania, w sobotę, 4 czerwca o godzinie 13.00. Atrakcją dla turystów i mieszkańców, którzy na katowickim rynku śledzili będą postępy w przygotowywaniu potraw, będą degustacje i promocje lokali Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Z wysoką kulturą regionalnego stołu współgrać będzie kultura wydarzeń estradowych. Przyciąga zwłaszcza główny punkt programu artystycznego, występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Na zgłoszenia do konkursu organizatorzy czekają do 6 maja, przy czym uprzedzają, że nie należy zbyt długo zwlekać z decyzją. Liczba uczestników jest ograniczona. W konkursie mogą wziąć udział najwyżej 24 drużyny. Profesjonalni kucharze i uczniów szkół gastronomicznych tworzyli będą zespoły jedno lub dwuosobowe. Amatorzy mogą wystąpić w składach do czterech osób. W regulaminie uczyniono zastrzeżenie na wypadek gdyby zainteresowanie udziałem było większe, aniżeli przewidzianych miejsc na liście. W takim wypadku Śląska Organizacja Turystyczna przeprowadzi eliminacje, które przebiegać będą przy merytorycznym udziale współpracujących z ŚOT kucharzy, w oparciu o analizę nadesłanych przepisów i ich powiązania z tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego. Ostateczna lista uczestników ogłoszona zostanie do 13 maja.
Laureatom trzem pierwszych miejsc w konkursie kulinarnym wręczone zostaną dyplomy i statuetki. Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak oraz nagrody rzeczowe. Zdobywcy pierwszego miejsca w każdej z trzech kategorii otrzymają prawo do używania tytułu „Ekspert Śląskich Smaków 2016”.
Zgłoszenia należy przesyłać do organizatora konkursu mailem lub pocztą tradycyjną. Śląska Organizacja Turystyczna, ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice, tel. 32 207 207 3. Szczegółowych informacji udzielają Barbara Salamon-Szympruch (basia@silesia.travel) i Magdalena Polok (magda@silesia.travel) z Śląskiej Organizacji Turystycznej. Karta zgłoszeniowa umieszczona jest pod adresem www.slaskiesmaki.pl