Przez żołądek do serc turystów
Jak co roku smakosze regionalnej kuchni, bywalcy kulinarnych pikników i wydarzeń, którym smaczku dodają emocje kibicowania rywalizacji wirtuozów rondla i zespołów kucharzy – jak co roku niecierpliwie oczekują na Festiwal Śląskich Smaków. Na 13 jego edycję Śląska Organizacja Turystyczna zaprasza 17 czerwca do Pszczyny.
W kolejnych latach ta znana kulinarna impreza, odbywa się pod patronatem Polskiej Organizacji Turystycznej. Województwo śląskie kultywuje tradycje różnorodności smaków i przepisów kuchni w oparciu o produkty od lokalnych producentów. Śląskiej Organizacji Turystycznej udało się trafić przez żołądek do serc turystów. Różnorodny program wydarzenia przyciąga od pierwszej edycji, tłumy odwiedzających. Pierwszy festiwal kuchni śląskiej, ŚOT zorganizowała w 2006 roku na zamku w Ogrodzieńcu. Następne w innych, atrakcyjnych miejscowościach regionu. W tym roku festiwal podejmuje Pszczyna. Regionalne dania, które można do woli degustować podczas imprezy, podawane są na co dzień w restauracjach na szlaku kulinarnym „Śląskie Smaki”, posiadającym utrwaloną markę. Szlak otrzymał Certyfikat POT przyznawany przez kapitułę konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny, jak również Certyfikat Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie (EDEN).
Konkursowa miara talentów kulinarnych
Główną częścią programu imprezy jest konkurs kulinarny, w którym udział biorą amatorzy gotowania, profesjonalni kucharze oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Zwycięzcom wręczone zostają statuetki złotych, srebrnych i brązowych durszlaków, nadawany jest im również tytuł Eksperta Śląskich Smaków. Łącznie do konkursu mogą stanąć 24 drużyny, po 8 z każdej kategorii. Ekipy amatorów mogą startować w składzie do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych do 2.
Bitwa Smaków jest częścią, w której mierzą się talenty sław kulinarnych. W tym roku tłum kibicował będzie utytułowanemu Remigiuszowi Rączce, kucharzowi, właścicielu restauracji, autorowi telewizyjnych programów kulinarnych i felietoniście, któremu czoło stawi Marek Furczyk, który zdobywał doświadczenie w francuskich restauracjach, zgłębiał tajniki kuchni azjatyckiej, zaś w Pszczynie otworzył restaurację o figlarnej nazwie Kultowy Punkt G, przy czym pod „G” rozumieć należy „gastronomiczny”. Kuchmistrzom postawione zostanie zadanie przyrządzenie dań z dziczyzny. Temat pojedynku „Dzik kontra jeleń”. Arbitrami będzie publiczność zgromadzona w pszczyńskim parku, która podda potrawy osądowi w trakcie degustacji. Nie jedynej. Nieodłączną atrakcją imprez kulinarnych jest mnogość potraw, które uczestnicy mogą do syta smakować. W poprzednich edycjach zasłużoną sławą cieszyły się między innymi wołowe policzki na buraczkach, roladki wieprzowe z kluskami z tarcią, medaliony z koziny i żebroczka. bryndzula z ziemniokami, żebroczka wiślańska, kołocz wiślański z łowocami i herbatą z rozmaitymi zielinami i tort Sachera ze szpajzą w stylu art lub kołoczem z rabarbarem.
Prawdziwą ucztą duchową kończącą wieczór będzie, jak zwykle, występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.
Kuchnia regionalna jest zdrowa, może być urozmaicona i smaczna
– Festiwal "Śląskie Smaki", odbywając się od 13 lat w różnych miejscach województwa śląskiego, promuje nie tylko kuchnię regionalną i stare dobre tradycje kulinarne, lecz przede wszystkim pokazuje, że kuchnia regionalna jest zdrowa, może być urozmaicona i smaczna. Promuje gotowanie z produktów nieprzetworzonych, a przez to lepszych dla naszego zdrowia. Jesteśmy przekonani, że i w tym roku smaków będzie wiele, kusząc wszystkich unoszącym się aromatem. Każdego, roku drużyny startujące w konkursie kulinarnym, prześcigają się w pomysłowości na odkrywanie często zapomnianych potraw – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektorka Śląskiej Organizacji Turystycznej.
W programie imprezy:
13:00 Uroczyste otwarcie Festiwalu
13:00-16:00 Konkurs Kulinarny „Śląskie Smaki”
13:15 Wokaliści studia piosenki „VoicePless”
13:45 „Złota Lira w Pszczynie” – koncert orkiestr dętych
15:30 „Roztańczona Pszczyna” – pokazy taneczne
16:00 „Makula Band” - śpiewający kabaret
17:00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
17:45 Wokaliści Studia Piosenki „VoicePless”
18:15 Bitwa Smaków, czyli dzik kontra jeleń pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marka Furczyka
19:00 Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
W trakcie imprez:
- stoiska gastronomiczne restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki,
- liczne konkursy i animacje dla dzieci.
Wstęp wolny.