Śląskie Smaki. Sztuka gotowania, kompetencje oceniania, przyjemność degustowania
Jedna z przebojowych imprez roku, jaką jest kolejna edycja Festiwalu Śląskie Smaki, zgodnie z informacją przesłaną przez Śląską Organizację Turystyczną, odbędzie się 11 czerwca Koszęcinie. Nie przez przypadek. W kompleksie Pałacowo Parkowym W Koszęcinie siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, współorganizator festiwalu. Trwa kluczowy etap przygotowań. Przyjmowanie zgłoszeń udziału w konkursie kulinarnym i do grona jurorów.
Do rywalizacji o tytuł Eksperta Śląskich Smaków, o złoty, srebrny i brązowy durszlak, przystąpi 24 drużyny. Każdy zespół liczył będzie w sumie po ośmiu kucharzy. W kunszcie przyrządzania potraw zmierzą się profesjonaliści, amatorzy i młodzi adepci tego niełatwego fachu, wymagającego wiedzy, a także predyspozycji, którymi natura nie wszystkich obdarza, czyli uczniowie szkół gastronomicznych. Amatorzy, zgodnie z regulaminem, otrzymują pewne fory, mogą wystąpić w drużynach silniejszych pod względem liczebnym od profesjonalistów. Ci pierwsi, w składzie do czterech startujących. Ci drudzy, do których zaliczają się też uczniowie, do dwóch osób.
Wybór najlepszych spośród wyśmienitych potraw
O ile prawdziwą sztuką jest dogadzanie podniebieniom gości, tak niemniejszych kompetencji wymaga prawidłowa ocena kucharskiego kunsztu. Jednocześnie z przyjmowaniem zgłoszeń do konkursu dla kucharzy, ŚOT kieruje zaproszenie do kandydatów do grona jurorów Festiwalu Śląskie Smaki. Kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu gastronomika. Organizatorzy zarezerwowali jedno miejsce dla eksperta z dziedziny znajomością kuchni regionalnej. Pod tym terminem należy rozumieć doświadczenie posiadanie doświadczenia praktycznego lub dorobku teoretycznego. Praktykę zdobywa się biorąc wcześniej udział w konkursach kulinarnych, zarówno jako uczestnik, jak i juror, albo też jest się na przykład członkinią Koła Gospodyń Wiejskich lub innej organizacji zajmującej się miedzy innymi kuchnią regionalną. Z kolei cenionymi znawcami teorii tematu mogą być autorzy publikacji posiadający znaczący dorobek w tym zakresie. Do oceny będą pełne obiady składające przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Naturalnie kucharze muszą czerpać inspirację z lokalnych tradycji kulinarnych. Jak trudną rolą jest wybór najlepszych spośród wyśmienitych potraw, świadczą werdykty z lat ubiegłych. Na przykład podczas festiwalu w Wiśle, w kategorii amatorzy najwyższe oceny otrzymał miejscowy Ośrodek Karina za bryndzulę z ziemniokami, żebroczkę wiślańską, kołocz wiślański z łowocami i herbatą z rozmaitymi zielinami. Z najwyższymi notami z rywalizacji profesjonalistów wyszła restauracja Hotelu Spa Laskowo z Jankowic, która przygotowała wędzoną słoninę podaną z pieczywem z palonym sianem, żurek śląski na maślance i przepiórki z młodymi ziemniakami. Spośród zespołów uczniowskich zwyciężyli Paula & Dima reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych za krem z botwinki, rostbef z modrą kapustą i kluskami oraz szpajzę z siana.
Stałą atrakcją Festiwalu Śląskie Smaki, gromadzącą licznych bywalców imprez kulinarnych zjeżdżających nawet z drugiego końca kraju, jest mnogość potraw, które uczestnicy mogą do syta degustować, o co starają się lokale Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Wydarzeniem pozakulinarnym, które cieszy publiczność, jest jak zwykle występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.
Terminy gonią
Zgłoszenia drużyn do konkursu kulinarnego organizatorzy przyjmują do piątku, 12 maja. Ostateczna lista uczestników przedstawiona zostanie do 16 maja 2017 r. Kandydaci do kapituły mają krótszy termin do zastanowienia, który upływa 27 kwietnia, ale dla wybitnych przedstawicieli środowiska kulinarnego, zaszczytne miejsce znajdzie się nawet później. Karty zgłoszeń i regulamin umieszczone są pod adresem www.slaskiesmaki.pl
Zainteresowani bliższymi szczegółami mogą zwrócić się o nie do przedstawicielki organizatorów, Marty Grygny z Śląskiej Organizacji Turystycznej. Tel.: 32 207 207 3; mail: marta@slaskie.travel